
Ralph Samuel Grossmann: Le Monde Voilé
01 – 31.05.2010
Η γκαλερί Donopoulos International Fine Arts παρουσιάζει τον “Πεπλόμορφο κόσμο” του Ralph Samuel Grossmann στα πλαίσια της PhotoBiennale 2010 / 21ης Διεθνούς Φωτογραφικής Συνάντησης και σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Ένας «στόλος» από σύννεφα πλησιάζει επιβλητικά ένα μικρό χωριό. Κάπου ο ουρανός έχει πάρει το χρώμα της φωτιάς, ενώ σε μια άλλη στιγμή τα μανιασμένα κύματα της θάλασσας προσπαθούν να αγγίξουν τα πυκνά σύννεφα που τα κοιτάνε ειρωνικά από τον ουρανό για το μάταιο σχέδιο τους. Οι φωτογραφίες τοπίου του Ralph Samuel Grossmann δημιουργούν ένα μαγικό σκηνικό έντασης και ηρεμίας, αναστάτωσης και γαλήνης, αδράνειας και κίνησης. Πάντα με ένα ιδιότυπο και διακριτικό σήμα που μοιάζει με το ουράνιο τόξο, και το οποίο τοποθετεί σε κάθε φωτογραφία του, ο δημιουργός μας παρουσιάζει τοπία λιτά και ταυτόχρονα εξαιρετικά εντυπωσιακά.
Το έργο του είναι το αποτέλεσμα μιας επίπονης περιπλάνησης και αυστηρής διαδικασίας επιλογής. Οι ονειροπολήσεις που κάναμε μικροί κοιτώντας τα σύννεφα του ορίζοντα, προσπαθώντας να μαντέψουμε με τι μοιάζουν, επανέρχονται μέσα από τις φωτογραφίες του δημιουργού. Τα σύννεφα αποτυπώνονται άλλοτε σαν σιλουέτες που χορεύουν στον αέρα και άλλοτε σαν ένα πάπλωμα που αγκαλιάζει τον απέραντο ουρανό. Τα χρώματα και οι κάθε λογής αποχρώσεις κυριαρχούν στις εικόνες του, ενώ το τεχνητό ουράνιο τόξο θα μπορούσε να ειδωθεί ακόμη και ως ένα barcode που ορίζει την εικόνα. Οι φωτογραφίες του αποπνέουν μια αίσθηση ελευθερίας και ζωντάνιας, μέσα από την απεικόνιση των στοιχείων της φύσης που σπρώχνουν τα σύννεφα να συνεχίσουν την πορεία τους στον κόσμο.
Δίγλωσσος κατάλογος της έκθεσης (αγγλικά-γαλλικά) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Silvana Editoriale” με τίτλο Le Monde Voilé (2009).
Ralph Samuel Grossmann
Γεννήθηκε το 1968 στη Γαλλία. Έχει Μάστερ Καλών Τεχνών στη φωτογραφία από το Tyler School of Art of Temple University της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε ομαδικές στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τις ΗΠΑ. Εργάστηκε ως επιμελητής εκθέσεων και ως βοηθός καθηγητή για τη φωτογραφία και το βίντεο. Έργα του ανήκουν σε συλλογές μουσείων, όπως αυτή του Rouen Museum of Fine Arts στη Γαλλία. www.desirella.com
ΤΟΠΟΣ
Ένας τόπος είναι ένας χώρος όπου μπορεί να υπάρξει το σώμα, να κινηθεί και να αναπτύξει δεσμούς με το περιβάλλον μέσω των αισθήσεων. Το σώμα είναι το κεντρικό έκθεμα. Ένας τόπος υπάρχει επειδή παρατηρείται ή κατοικείται: ένα παράδοξο. Υπό αυτή την έννοια ο τόπος είναι περισσότερο ένα διάστημα, μια χρονική αλληλουχία και λιγότερο ένα αρχιτεκτονικό μοτίβο. Ο τόπος υπάρχει σε σχέση με το σώμα να παρατηρεί, να συνδέεται, να κινείται, να αλληλεπιδρά…
Ralph Samuel Grossmann
Το τοπίο, η έλλειψη ορατότητας και οι αρετές του
Το ερώτημα του τοπίου είναι αρχικά ένα δύσκολο ερώτημα. Κι όμως ο στοχασμός πάνω στα έργα του Ralph Samuel Grossmann ξυπνά την επιθυμία να εμπλακούμε και πάλι με αυτό. Από το πρώτο βλέμμα, η κομψή φρεσκάδα τους αναζωογονεί ενώ η φανερά αυστηρή μεθοδολογία τους εξάπτει την περιέργεια. Τα έργα του Grossmann φέρνουν στο μυαλό δύο φαινομενικά ανταγωνιστικές προσεγγίσεις: από τη μία πλευρά, μια κριτική ματιά στο βλέμμα και τις αμφισημίες της όρασης η οποία αμφισβητεί την ελευθερία, τη θέληση και την προδιάθεση εκείνου ο οποίος διαλέγει ένα σταθερό σημείο θέασης από το οποίο θα εξάγει το δικό του όραμα για τον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, ο Grossmann κάνει μια γενναία συμβολή στον εν εξελίξει στοχασμό όσον αφορά τη σχέση ανθρώπου και φύσης. Αυτοί είναι δύο τρόποι δημιουργίας έργων τέχνης οι οποίοι βρίσκονται σε αντιθετική σχέση μεταξύ τους, ακριβώς όπως είναι το κυριολεκτικό και ειρωνικό, η θεωρία και το συναίσθημα, ο Duchamp και ο Picasso. Κι όμως από την αρχή, ο Ralph Samuel Grossmann συστήνει τον εαυτό του ως μια συνένωση των αντιθέτων. Οι φωτογραφίες του είναι χτισμένες πάνω σε μια κατάσταση έντασης: ανάμεσα στην εγκράτεια και τη χειμαρρώδη εξωτερίκευση, τον χώρο και την πυκνότητα, την εικοτολογία και την αθωότητα. Το έμβλημα τους είναι το σύννεφο, αυτό το αντικείμενο το οποίο είναι συνάμα πλήρες και κενό, αδρανές μα και φευγαλέο, κοινότοπο ή μοναδικό, χειροπιαστό και μη προσδιορίσιμο ή το αντίθετο αυτού: ανεπαίσθητο και προσδιορίσιμο.
Κάθε εικόνα που βλέπουμε είναι το αποτέλεσμα μιας αυστηρής διαδικασίας επιλογής. Η μέθοδος εργασίας την οποία χρησιμοποιεί ο Grossmann τόσο όταν τραβά φωτογραφίες όσο και όταν δουλεύει στον υπολογιστή δεν επιδέχεται συμβιβασμούς και οι ορίζοντες οι οποίοι συνθέτουν αυτό το ψευτορεπερτόριο από σύννεφα είναι το αποτέλεσμα τόσο εντατικής δουλειάς όσο και εκτεταμένης περιπλάνησης. Τοπία με χαμηλό ορίζοντα τα οποία υπολείπονται, ως είθισται στις μέρες μας, οποιουδήποτε γλαφυρού στοιχείου ορισμένες φορές μειώνονται σε απλές σιλουέτες, σχεδόν διαγράμματα. Το σήμα το οποίο υπερτίθεται πάνω σε κάθε φωτογραφία, ζωγραφισμένο λεπτεπίλεπτα με το ηλεκτρονικό πινέλο με τόση διακριτικότητα έτσι ώστε να σε κάνει να ξεχάσεις το χέρι το οποίο το έφτιαξε – μοιάζει σαν μια φασματική ανάλυση ή ένα barcode – φαίνεται σαν να είναι ένα είδος DNA του επιλεγμένου τοπίου, επιβεβαιώνοντας τον μοναδικό και αναντικατάστατο χαρακτήρα του ενόσω υπενθυμίζει όλους τους εκατομμύρια άλλους πιθανούς συνδυασμούς. Τα συνιστώντα στοιχεία ταυτοποιούνται, οι αναλογίες τους αναδεικνύονται. Ο Ralph Samuel Grossmann έχει χρησιμοποιήσει την τοποθέτηση των “ζωγραφισμένων” μοτίβων στην επιφάνεια των φωτογραφιών επί σειρά ετών δημιουργώντας πάντοτε μια αμφισημία η οποία εντοπίζεται κάπου ανάμεσα σε ένα ποιητικό ρεμβασμό και την ανησυχητική εισβολή των δεδομένων τα οποία κάποιος δεν είναι σε θέση να αποκωδικοποιήσει. Οι τεράστιες εικόνες του Ralph Samuel Grossmann είναι μια ωδή στα χρώματα του κόσμου. Σε κάθε μια από τις περιπτώσεις των φωτογραφιών του, το τοπίο είναι το σύμβολο της γνώσης του εαυτού και της καθαρότητας. Το τοπίο με τον άνεμό του το οποίο δίνει ζωντάνια στον περιπατητή του και σπρώχνει τα σύννεφα είναι η επιτομή της μέθης και της ελευθερίας.
Laurent Salomé Διευθυντής των Μουσείων της Rouen (Γαλλία)